7 Φεβ 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ: ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Θεοφάνους είναι ένας από τους παραγωγικότερους τροφοδότες της εμπορικής δισκογραφίας. Συνήθως οι συνθέσεις του κινούνται στο ύφος της Μοντέρνας Μουσικής, αλλά σε κάποιους καλλιτέχνες έχει κατά καιρούς δώσει και κομμάτια λαϊκότροπου ύφους. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν αποδώσει λαϊκότροπες συνθέσεις του είναι ο Πασχάλης Τερζής, ο Στέλιος Διονυσίου, η Μαρινέλλα και η Χαρούλα Αλεξίου. Μάλιστα η τελευταία είχε συμπεριλάβει μεταξύ άλλων και κάποια από τα πλέον αξιοπρόσεχτα μουσικά κομμάτια του εν λόγω δημιουργού στον πολυσυλλεκτικό της δίσκο ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΟΥ. Επίσης, ο Πασχάλης Τερζής έχει εκτός των άλλων ερμηνεύσει και το τραγούδι ‘Ο Παλιόκαιρος’, ένα από τα καλλίτερα, κατά την προσωπική μου βέβαια πάντα γνώμη, λαϊκότροπα κομμάτια του Θεοφάνους.
Ως σήμερα σε πολλές συνθέσεις του Γιώργου Θεοφάνους οι στίχοι τους οποίους έγραφε ο ίδιος, ήσαν λίγο πολύ τυποποιημένοι και κλισέ. Όμως στον δίσκο ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΑ - όπου τα τραγούδια ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας, οι στίχοι του Νίκου Μοραΐτη δίνουν την ευκαιρία στον συνθέτη να εμπνευστεί μια μουσική πιο εμπνευσμένης απ’ ότι σε παλιότερες δημιουργίες του. Απ’ όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος συνθέτης μελοποιεί τους στίχους κάποιου άλλου. Το κομμάτι που έδωσε τον τίτλο στην όλη δουλειά - δηλαδή το τραγούδι 'Αντικριστά'- ο Μακεδόνας το αποδίδει μαζί με τη Γλυκερία.
Η μόνη ένσταση που έχω να κάνω σχετικά με αυτόν το δίσκο αφορά ορισμένα σημεία στους στίχους των τραγουδιών ‘Θέλει Άλλο Τρόπο’ και ‘Δυο Άνθρωποι Μικροί’. Δυσνόητες εκφράσεις όπως «θέλει η εποχή στα ζευγάρια του ανθρώπου τη λύπη» που περιλαμβάνεται στο πρώτο τραγούδι και φράσεις του τύπου «ας έρθουν πιο κοντά τα στόματά μας», που περιλαμβάνεται στο δεύτερο, παραπέμπουν σ’ ένα είδος στίχου στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ο ποιοτικός Νίκος Μοραΐτης.

Π. Σκούρτης
28 - 1- 2912

Δεν υπάρχουν σχόλια: