7 Νοε 2012

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

Εδώ και  κάποιον καιρό, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν αναρτούσα  κείμενά μου στο Διαδίκτυο εξαιτίας πολλών άλλων υποχρεώσεων. Στο διάστημα όμως αυτό προέκυψαν οι απώλειες κάποιων πολύ σημαντικών προσώπων, τόσο από  το χώρο της λαϊκής μουσικής όσο και του τραγουδιού, στις οποίες, αν και αρκετά καθυστερημένα, θεωρώ χρέος μου να αναφερθώ.
Από μία συνέντευξη που έδωσε πριν από μερικούς μήνες ο σολίστας του μπουζουκιού Λάκης Ορφανίδης στον Πάρη Μήτσου, στο τηλεοπτικό κανάλι 902, πληροφορήθηκα  πως ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Σταματίου ή «Σπόρος», όπως τον αποκάλεσε ο Μανώλης Χιώτης, έφυγε από τη ζωή. Ο Σπόρος πέθανε στις αρχές του 2011 από καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτός ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για αρκετό καιρό. Όταν εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί για τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, η υγεία του είχε ήδη σοβαρά κλονιστεί.
Τον ίδιο χρόνο, περίπου ένα μήνα μετά το θάνατο του Σταματίου, έφυγαν από τη ζωή ο Γιάννης Βασιλόπουλος και ο Γιάννης Καραμπεσίνης. Ο κλαρινίστας Γιάννης Βασιλόπουλος, ‘ο άρχοντας των πανηγυριών’, όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε σε ηλικία 73 ετών και υπηρέτησε το λαϊκό αυτό όργανο από την παιδική του ηλικία, ακολουθώντας την τέχνη του πατέρα του που ήταν κι αυτός κλαρινίστας. Σ’ εμένα ο Βασιλόπουλος έγινε γνωστός μέσα από το δίσκο ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ, όπου με το κλαρίνο του παίζει βυζαντινούς ύμνους.
Ο Γιάννης Καραμπεσίνης, δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού, υπήρξε και συνθέτης πολλών τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες την δεκαετία ’60-’70. Επιτυχίες του Γιάννη Καραμπεσίνη  είχε ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων και ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο οποίος επίσης μας άφησε χρόνους πρόσφατα, τον Αύγουστο που μας πέρασε, σε ηλικία 80 ετών από καρκίνο. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Καλογράνης, το δε καλλιτεχνικό του όνομα ‘Μενιδιάτης’ προήλθε από τον τόπο καταγωγής του που ήταν το Μενίδι.
Μεγάλη παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούμε εδώ και στην απώλεια μιας πολύ μεγάλης λαϊκής φωνής που άφησε πρόωρα σημαντικό κενό στο λαϊκό τραγούδι. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο Μητροπάνος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολύν καιρό και πέθανε από ανακοπή την Τρίτη του Πάσχα, 17 Απριλίου, σε ηλικία 64 ετών.

Π.Σκούρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: