9 Μαρ 2009

ΤΣΕΡΤΟΣ - ΣΟΥΓΙΟΥΛ


Ο ΤΣΕΡΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛ
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ ‘ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ’

Το Ελληνικό Τραγούδι ευρωπαϊκού τύπου - με αλλά λόγια το μουσικό είδος που χαρακτηρίστηκε ως ‘Ελαφρό Τραγούδι’ - πρέπει να πω ότι σε γενικές γραμμές δεν μου άρεσε. Όχι τόσο γιατί οι υποστηρικτές του Ρεμπέτικου - που μεταξύ των πιο ένθερμων ανήκω κι εγώ - είχαν πάντα μεγάλη αντιδικία με τους «Ευρωπαϊστές», μα κι επειδή έβρισκα πως οι εκπρόσωποι του Ελαφρού - τόσο της μουσικής όσο και του τραγουδιού - έβγαζαν προς τα έξω ένα μονοδιάστατο γλυκανάλατο ύφος που δεν με άγγιζε. Εντούτοις, προτιμώ τη χρήση του όρου ‘Ευρωπαϊκό’, επειδή ο χαρακτηρισμός ‘Ελαφρό’, παραπέμπει στην έννοια του ευτελούς και του υποτυπώδους .
Χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλω να συγκρίνω το Ευρωπαϊκό τραγούδι με το Ρεμπέτικο,’ τα τελευταία χρόνια μπόρεσα να εκτιμήσω περισσότερο από πριν και αυτό το μουσικό είδος. Τούτο συνέβη όταν άκουσα τραγούδια που το αντιπροσωπεύουν από φωνές καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς, όπως του Γιάννη Πάριου, της Αλέκας Κανελίδου, της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, κι άλλων. Τόσο οι ερμηνείες των προαναφερόμενων καλλιτεχνών, όσο και οι διαφορετικές ενορχηστρώσεις, έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία του συγκεκριμένου μουσικού είδους που ως τώρα δεν είχα κατορθώσει να διακρίνω.
Ο Μπάμπης Τσέρτος είναι ένας αξιοπρόσεκτος ερμηνευτής που βασικά υπηρετεί το Παραδοσιακό Αστικολαϊκό Τραγούδι, δηλαδή το Ρεμπέτικο. Όμως είχα πάντα την αίσθηση ότι η φωνή του ταίριαζε πολύ περισσότερο στο Δημοτικό ή στο Ευρωπαϊκό τραγούδι και λιγότερο στο είδος του τραγουδιού με το οποίο τον έχουμε ταυτίσει. Όχι μόνο γιατί ο αναφερόμενος καλλιτέχνης έχει και σε προηγούμενους δίσκους του συμπεριλάβει κομμάτια που αντιπροσωπεύουν το ευρωπαϊκό τραγούδι, αλλά κι επειδή τώρα ηχογράφησε έναν ολόκληρο - και μάλιστα διπλό - δίσκο με συνθέσεις ενός από τους βασικότερους εκπροσώπους του είδους, του Μιχάλη Σουγιούλ. Μάλλον λοιπόν η διαίσθησή μου βγήκε σωστή.
Ο τίτλος της αναφερόμενης δουλειάς δηλώνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στον δίσκο, δηλαδή είναι ‘Ο ΤΣΕΡΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛ’. Εκτός από τον Τσέρτο στη συγκεκριμένη συλλογή συμμετέχουν καλλιτέχνες όχι μόνον από το χώρο του τραγουδιού αλλά και της μουσικής γενικότερα, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Επιπλέον εμφανίζεται ως τραγουδιστής - και μάλιστα δεν τα πάει καθόλου άσκημα – ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος. Στον δίσκο αυτό μεταξύ άλλων τραγουδιών υπάρχουν και κάποια αρχοντορεμπέτικα. Υποστηρίζεται, ότι αυτού του είδους τα κομμάτια είχαν γραφτεί με βάση τους ρυθμούς του Ρεμπέτικου και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, το μπουζούκι που χρησιμοποιείται κατά την απόδοσή τους, δένει τέλεια με την ορχήστρα.

Π. Σκούρτης
16 -1 - 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: