11 Μαρ 2009

ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ - ΛΑΥΡΙΟ

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΡΑΚΑΚΗ: ΛΑΥΡΙΟ

ΤΡΙΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ.


Ο διωγμός του λαϊκού τραγουδιού μπορεί πλέον να μην είναι τόσο φανερός όσο υπήρξε παλιότερα, αλλά πιστεύω ότι δυστυχώς συνεχίζεται. Για παράδειγμα, στις μέρες μας αυτό το είδος τραγουδιού σπάνια ακούγεται στο ραδιόφωνο, ενώ όταν κυκλοφορεί μια δισκογραφική δουλειά ανάλογου ύφους, το γεγονός δεν καλύπτεται από την τηλεόραση τόσο συχνά και με την ίδια επισημότητα που ισχύει για την παρουσίαση δίσκων, με άλλα είδη μουσικής. Παράλληλα, ο ρόλος του μπουζουκιού στις ορχήστρες των λαϊκών κέντρων, έχει επικίνδυνα υποβαθμιστεί.
Μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα, ένας δίσκος με γνήσια λαϊκά κομμάτια, έγινε πρόσφατα χρυσός. Υπάρχει ένα στοιχείο που καθιστά αυτό το γεγονός, ακόμα σπουδαιότερο απ’ ό,τι έτσι κι αλλοιώς είναι. Ο κύκλος τραγουδιών «ΛΑΥΡΙΟ» του Βαγγέλη Κορακάκη, πρωτοηχογραφήθηκε το 1993. Η τωρινή απονομή χρυσού δίσκου για μια δουλειά με λαϊκά τραγούδια που είχε κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πιο πίσω, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει το ακόλουθο : παρά τον παραγκωνισμό στον οποίο υποβάλλεται το συγκεκριμένο μουσικό είδος, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή δύναμη και - μετά την αποδοχή που σε γενικές γραμμές κέρδισε με τα χρόνια - δεν έχει ξεχάσει πώς ν’ αντιστέκεται.
Η σειρά τραγουδιών που σχολιάζεται, αποτελεί την τρίτη δισκογραφική δουλειά του Κορακάκη, μετά τους δίσκους «ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ» και «ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΔΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΕΣ». Είναι επίσης ο τρίτος στη σειρά δίσκος με αξιόλογα κομμάτια, ο οποίος βραβεύεται. Πρέπει να τονιστεί ότι κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει στις μέρες μας. Η πρώτη αναλογη δουλειά που είχε βραβευτεί αρκετά χρόνια πιο πίσω, ήταν ο παρθενικός δίσκος του Στέλιου Διονυσίου σε μουσική Μάριου Τόκα, ενώ τελευταία αυτό προέκυψε με τον πρόσφατο κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Στον συγκεκριμένο δίσκο, όλα τα κομμάτια - εκτός από ένα το οποίο αποδίδει ο συνθέτης - ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Οι τίτλοι των δίσκων που μόλις αναφέρθηκαν, είναι: «ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» αντίστοιχα.
Η απονομή χρυσού δίσκου για τον κύκλο τραγουδιών «ΛΑΥΡΙΟ» του Βαγγέλη Κορακάκη έγινε από τον Πάρη Μήτσου. Πρόκειται για τον διευθύνοντα της εταιρείας «ΔΙΚΤΥΟ», ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν ανήκει απλώς στους επιχειρηματίες του δισκογραφικού χώρου, αλλά είναι και καλλιτέχνης. Γράφει αξιόλογους στίχους για λαϊκά τραγούδια ενώ στον ραδιοφωνικό σταθμό 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM, παρουσιάζει μια εκπομπή με θέμα το αναφερόμενο μουσικό είδος. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πολλοί αξιόλογοι εκπρόσωποι του λαϊκού μουσικού χώρου έχουν κυκλοφορήσει τους δίσκους τους από την εταιρεία «ΔΙΚΤΥΟ». Κάτι τέτοιο ισχύει για παλιότερους και νεότερους, είτε εντάσσονται στη σφαίρα της σύνθεσης, όπως ο Τάκης Σούκας και ο Βαγγέλης Κορακάκης, είτε ανήκουν σ’ αυτή της ερμηνείας , όπως η Ρένα Στάμου. Ν ’ αναφερθεί επίσης ότι ο δίσκος «ΛΑΥΡΙΟ», - οι συνθέσεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν ανήκουν, όπως προείπαμε, στον Βαγγέλη Κορακάκη - κατέληξε στην δισκογραφική εταιρεία «ΔΙΚΤΥΟ» μετά από πολλές περιπέτειες σε άλλες εταιρείες.
Τα κομμάτια στον προαναφερόμενο κύκλο, εκτός από τον ίδιο τον δημιουργό τους, ερμηνεύουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Άλκης Μαύρος, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Αφεντούλα Ραζέλη.

Π. Σκούρτης
24 -1- 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: