4 Οκτ 2014

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Μπάμπης  Παπαδόπουλος:
Ένας ροκάς στη… «Σπηλιά του Δράκου»


Ο ορχηστρικός δίσκος του Μπάμπη Παπαδόπουλου «ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ» μπορεί να έχει κυκλοφορήσει από το 2010, αλλά έπεσε στα χέρια μου μόλις πρόσφατα.
Ο  κιθαρίστας  Μπάμπης  Παπαδόπουλος, που έγινε περισσότερο γνωστός από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα σκληρού ροκ ΤΡΥΠΕΣ,  εντάχθηκε στο αναφερόμενο συγκρότημα το 1984, μετά τον θάνατο του επίσης κιθαρίστα  Μιχάλη Κανατίδη. Ο εν λόγω συνθέτης έχει κατά καιρούς επενδύσει μουσικά και διάφορες θεατρικές παραστάσεις.  Τελευταία, πολύ πετυχημένη δουλειά του είναι η μουσική επένδυση για ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη που συμμετείχε στο φεστιβάλ Βενετίας.
Η ονομασία  «ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ είναι πολύ ενδεικτική για το περιεχόμενο αυτού του δίσκου δεδομένου ότι εδώ περιλαμβάνονται ροκ διασκευές ρεμπέτικων. Όπως αναφέρεται και στις σημειώσεις του δίσκου, Πόρτο Δράκο ήταν για κάποια περίοδο μια ονομασία για τον Πειραιά γενικότερα. Κατ’ άλλους πάλι, μεταξύ αυτών την ρεμπετολόγο Γκέϊλ Χολστ και το βιβλίο της «Δρόμος για το Ρεμπέτικο»,  η Σπηλιά του Δράκου ήταν μια συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά όπου σύχναζαν οι ρεμπέτες για να φουμάρουν χασίσι.
 Κατά την προσωπική μου γνώμη, οι ροκ διασκευές ρεμπέτικων αυτού του δίσκου είναι οι πιο ενδιαφέρουσες που έχουμε ακούσει. Το  στοιχείο που καθιστά  αυτή τη δισκογραφική δουλειά πιο ενδιαφέρουσα από άλλες συναφείς  είναι το εξής: Τις περισσότερες φορές που οι ροκάδες διασκευάζουν ρεμπέτικα,  τα μπολιάζουν είτε με πιο σκληρό είτε με πιο ήπιο ήχο  από αυτόν με τον οποίο τα έχουμε συνηθίσει. Στον δίσκο που σχολιάζουμε,  ναι μεν υπάρχει η προσωπική πινελιά του Παπαδόπουλου που δίνει στις μελωδίες  ροκ ηχόχρωμα, αλλά συγχρόνως διατηρείται και η σωστή δόση από το ηχόχρωμα του ρεμπέτικου έτσι ώστε οι συνθέσεις να μην χάνουν τον ελληνικό λαϊκότροπο χαρακτήρα τους.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης δισκογραφικής δουλειάς είναι ότι ο δημιουργός της  έχει συνθέσει μουσικές γέφυρες με τις οποίες συνδέει όλες τις μελωδίες. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δίσκος «ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ», εκτός από μια σειρά μεμονωμένων μελωδιών, είναι  και ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο.
Στον δίσκο, στην απόδοση της μελωδίας του  τραγουδιού «Ζούλα σε μια Βάρκα Μπήκα». Υπάρχει και μπουζούκι που παίζει ο Δημήτρης Βλαχομήτρος .  Ως γνωστόν, το εν λόγω τραγούδι είναι δημιουργία του Γιώργου Μπάτη. Να σημειώσουμε επίσης ότι η αναφορά  στο σημείο συνάντησης των ρεμπέτηδων στη Σπηλιά του Δράκου καταγράφεται και στους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού:
Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα
στη Σπηλιά του Δράκου βγήκα.
Πάντως, το ρεμπέτικο χρώμα στις δημιουργίες αυτού του δίσκου θα λέγαμε ότι είναι πιο εμφανές στη μελωδία από το τραγούδι του Μάρκου «Ο Συνάχης».
            Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε μία ανακρίβεια που εντόπισα στο φάκελο όπου καταγράφονται τα στοιχεία των  τραγουδιών. Η σύνθεση του Γιάννη Χαλκιά «Το Μινόρε του Τεκέ» είναι οργανικό κομμάτι ενώ εδώ, λανθασμένα, αναφέρεται ωσάν  να είχε και στοίχους .

Π. Σκούρτης
Οκτώβριος, 2014

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: