14 Μαΐ 2009

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - Κύκλοι Τραγουδιών

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: ‘Πάμε Ξανά απ’ την Αρχή’
ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Τα τελευταία χρόνια ο Θάνος Μικρούτσικος, μαζί με τον Μίμη Πλέσσα και τον Νίκο Μαμαγκάκη, εξακολουθεί να είναι από τους πιο ενεργούς συνθέτες στο χώρο του τραγουδιού που κάποτε αποκαλούσαμε ‘έντεχνο’ αλλά σήμερα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε άνετα ως ‘λόγιο λαϊκό τραγούδι’. Σε μία εποχή όπου αρκετοί συνθέτες περιορίζονται στο να δίνουν μεμονωμένα τραγούδια σε καλλιτέχνες προκειμένου αυτοί να συμπληρώνουν τους δίσκους τους με πολυσυλλεκτικό υλικό, ο Μικρούτσικος - όπως και πολλοί ομοϊδεάτες του – επιμένει στο να δημιουργεί ‘κύκλους’, δηλαδή σειρές τραγουδιών με ενιαίο θέμα. Προσωπικά προτιμώ τους κύκλους τραγουδιών από τους πολυσυλλεκτικούς δίσκους επειδή συχνά οι τελευταίοι δεν έχουν ομοιογένεια.
Ο αναφερόμενος συνθέτης έχει πρόσφατα ηχογραφήσει δίσκους με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Χρήστο Θηβαίο. Οι τίτλοι αυτών των δίσκων είναι: ‘Στου Αιώνα την Παράγκα’, ‘Η Θάλασσα στη Σκάλα’ και ‘Ο Άμλετ της Σελήνης’ αντίστοιχα. Ο Θηβαίος είχε επίσης μια συμμετοχή στο δίσκο του ίδιου συνθέτη ‘Υπέροχα Μονάχοι’, όπου μοιράστηκε τις ερμηνείες των τραγουδιών με τον Μανώλη Μητσιά.
Η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου είχε πριν από καιρό εμφανιστεί σε μία από τις εκπομπές του τηλεοπτικού προγράμματος ‘Στην Υγειά μας’ όπου συμμετείχε και ο Θάνος Μικρούτσικος. Όταν την άκουσα εκεί δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Στον δίσκο όμως ‘Πάμε Ξανά απ’ την Αρχή’, που τελευταία ηχογράφησε με τον συγκεκριμένο συνθέτη, αποδεικνύεται πως πρόκειται για μια ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στον δίσκο για τον οποίο μιλάμε τα λόγια των τραγουδιών είναι γραμμένα από έναν και μόνο στιχουργό, τον Οδυσσέα Ιωάννου.


Παν. Σκούρτης
10/5/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: