5 Μαΐ 2009

Αφιέρωμα: Μ. ΤΟΚΑΣ - Τ. ΧΑΡΜΑΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΣ
ΕΣΒΗΣΑΝ ΔΥΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ

Οι δυο Έλληνες συνθέτες που πέρυσι τέτοιον καιρό έφυγαν από τη ζωή, μπορεί να εκπροσωπούσαν διαφορετικά είδη μουσικής αλλά ήσαν εξίσου αξιόλογοι. Πρόκειται για τον Μάριο Τόκα και τον Τόλη Χάρμα. Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι ο καρκίνος, από τον οποίο έπασχε ο πρώτος, τον ταλαιπώρησε μόνον έξη μήνες προτού τελικά του αφαιρέσει τη ζωή.
Ο Μάριος Τόκας έφυγε πριν από ένα χρόνο στις 30 Απριλίου, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Τα πρώτα μουσικά κομμάτια του δημιουργού - που ως γνωστόν είχε γεννηθεί στην Κύπρο - θα λέγαμε πως ανήκουν στο είδος που παλιότερα ονομαζόταν ‘Έντεχνο’, αλλά σήμερα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζαμε ως ‘Λόγιο Λαϊκό Τραγούδι’, μ’ όλο που οι όροι ‘λόγιο’ και ‘λαϊκό’ είναι τυπικά ασυμβίβαστοι. Ωστόσο, ο Τόκας εδώ και αρκετό καιρό, είχε αποδείξει πως διέθετε και φλέβα συνθέτη γνήσιων λαϊκών τραγουδιών, τα οποία είχαν ερμηνεύσει ο Πασχάλης Τερζής, ο Θέμης Αδαμαντίδης και ο δευτερότοκος γιος του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου, ο Στέλιος. Να σημειωθεί εδώ, πως τόσο ο Αδαμαντίδης όσο και ο Στέλιος Διονυσίου είναι καλλιτέχνες τους οποίους ανέδειξε ο αναφερόμενος συνθέτης. Ο κύκλος τραγουδιών «ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ», μ’ ερμηνευτή τον εκπρόσωπο του Κρητικού Τραγουδιού Βασίλη Σκουλά, έμελε να είναι ο τελευταίος δίσκος σε μουσική Μάριου Τόκα.
Τώρα σε σχέση με τον συνθέτη Ρεμπέτικων Τραγουδιών Τόλη Χάρμα, μας άφησε χρόνους λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου. Η απώλειά του υπήρξε περισσότερο αναμενόμενη από εκείνη του Μάριου Τόκα, αφού ο Απόστολος Χαρμαντάς - αυτό ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο - έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών. Παρόλ’ αυτά, και πάλι επρόκειτο για ξάφνιασμα, αφού μέχρι το τέλος του ο ‘μπάρμπα-Τόλης ήταν ακμαιότατος. Τα τελευταία μόλις χρόνια για μεγάλο διάστημα τραγουδούσε στο κέντρο «Ταβέρνα της Μεταξούς», ενώ πρόπερσι το Πάσχα είχε εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Δυο πολύ γνωστές επιτυχίες του είναι τα τραγούδια ‘Άσκημες πληροφορίες’ και ‘Είναι Ωραίο ν’ Αγαπάς’.
Εκτός από συνθέτης, ο Χάρμας υπήρξε οργανοπαίχτης - όπως άλλωστε και πολλοί εκπρόσωποι του μουσικού είδους που υπηρετούσε - αλλά επίσης ερμήνευσε τραγούδια κι άλλων δημιουργών πέρα από τα δικά του. Ένα από τα τραγούδια που είχε αποδώσει ερμηνευτικά, ήταν το γνωστό ‘Κάποια Μάνα Αναστενάζει’, σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο ‘μπάρμπα Τόλης’ είχε δημιουργήσει μαζί με τη γυναίκα του Λίτσα το γνωστό μουσικό σχήμα ΝΤΟΥΟ ΧΑΡΜΑ.
Τα δυο παιδιά του ζευγαριού ακολούθησαν τα χνάρια των γονιών τους. Ο γιος τους Άρης παίζει κιθάρα, όσο για τα κόρη τους Ιωάννα, αυτή είναι εδώ και χρόνια τραγουδίστρια, γνωστή ως Νανά Χάρμα. Εντούτοις το ντουέτο δεν κατέληξε σε κουαρτέτο, αλλά όσο ο πατέρας βρισκόταν στη ζωή είχε γίνει τρίο, αφού η Λίτσα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο πολλά χρόνια πριν από τον σύντροφό της.

Π. Σκούρτης
30 - 4- 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: