27 Αυγ 2009

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥ

Στα τέλη Αυγούστου του 2003 πέθανε ο σολίστας, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, συνθέτης και περίφημος ερμηνευτής Νίκος Καρανικόλας. Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ που εκδίδει ο μουσικός και δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά πληροφορήθηκα για το γεγονός μόνο από το συγκεκριμένο έντυπο. Δυστυχώς ο θάνατος του Καρανικόλα δεν είναι η μόνη περίπτωση απώλειας εκπροσώπου του λαϊκού τραγουδιού που περνάει απαρατήρητη και ασχολίαστη από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πρόκειται για ακόμη έναν άγνωστο στους πολλούς συνθέτη που όμως έγραψε τραγούδια τα οποία έμειναν κλασικά. Για παράδειγμα, στον αναφερόμενο δημιουργό ανήκει η μουσική από το ζεϊμπέκικο ‘Το Μπουζούκι του Νικόλα’, τραγούδι που έκανε επιτυχία ο αξέχαστος Στράτος Διονυσίου, ενώ δική του σύνθεση είναι και το περίφημο - επίσης ζεϊμπέκικο - ‘Το Κρασί Είναι Γιατρός μου’, που έγινε επιτυχία από τη φωνή του Γιάννη Ντουνιά. Επιπλέον, ιδιαίτερα με συνθέσεις που εμπνεύστηκε τα τελευταία χρόνια, ο Καρανικόλας απέδειξε ότι ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μουσικού είδους που υπηρετούσε.
Από τις τελευταίες ολοκληρωμένες δουλειές όπου ο Καρανικόλας εμφανίστηκε και ως ερμηνευτής, ήταν ο δίσκος ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ. Είχε προηγηθεί ο δίσκος ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, με ερμηνευτή τον σπουδαίο, αλλά παραγνωρισμένο και παραγκωνισμένο, Αντώνη Παπαϊωάννου. Ο Αντώνης είναι γιος του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου. Τέλος, ας σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της Βίκυς Μοσχολιού, με συνθέσεις του Καρανικόλα, την οποία όμως η δισκογραφική εταιρεία ΕΡΩΣ δεν δέησε ακόμα να κυκλοφορήσει.
Με την ευκαιρία αυτή, και ενδεικτικά των όσων ειπώθηκαν στην αρχή, θα ήθελα να αναφέρω ότι αρκετό καιρό πριν από τον Καρανικόλα έφυγε από τη ζωή και ο Βαγγέλης Περπινιάδης, για τον χαμό του οποίου επίσης δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη μνεία.

Π. Σκούρτης
30 - 7 - 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: