6 Ιαν 2010

Ονείρου Ελλάς (Δεύτερος Κύκλος)


Η μουσικοϊστορική τηλεοπτική εκπομπή «Ονείρου Ελλάς», αφιερωμένη κυρίως στο Ρεμπέτικο - την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο γνωστός σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών Κώστας Φέρρης -, ξεκίνησε τον δεύτερο κύκλο της τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη 2009. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκπομπή μεταδίδεται από την ΕΤ3, το κρατικό κανάλι που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες του τραγουδιού που συμμετέχουν στο αναφερόμενο πρόγραμμα, βρίσκεται και πάλι, όπως και πέρυσι, ο Στράτος Γεωργιόπουλος.
Στις εναρκτήριες εκπομπές του δεύτερου κύκλου αναδείχτηκε και πάλι το γνήσιο λαϊκό ηχόχρωμα στη φωνή του Στράτου, όταν ο συγκεκριμένος τραγουδιστής ερμήνευσε στην μεν πρώτη εκπομπή αυτού του κύκλου το κομμάτι «Η Ξελογιασμένη» και στην επόμενη «Στα Τρίκαλα στα δυο Στενά». Να σημειωθεί πως το πρώτο τραγούδι είναι δημιουργία του Μάρκου, όσο το δεύτερο, είναι μάλλον ένα αδέσποτο κομμάτι από το οποίο εμπνεύστηκε ο Τσιτσάνης για να φτιάξει τη δική του σύνθεση. Εκτός αν πρόκειται για το τραγούδι του Τσιτσάνη που στη συγκεκριμένη παραλλαγή του τραγουδήθηκαν κάποιοι στίχοι, οι οποίοι, εξαιτίας της λογοκρισίας, δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική ηχογράφηση.
Εδώ να πούμε επίσης πως, σύμφωνα με τον επιμελητή και παρουσιαστή της εκπομπής «Ονείρου Ελλάς» Κώστα Φέρρη, η αρχική ηχογράφηση του τραγουδιού «Στα Τρίκαλα στα δυο Στενά», έγινε το 1949, ενώ σε σημειώσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ - το οποίο επιμελείται ο Κώστας Χατζηδουλής – αναφέρεται ότι ηχογραφήθηκε εννιά χρόνια νωρίτερα. Όπως και να ’χει, τότε είχε αποδοθεί από τον παππού του Στράτου Γεωργιόπουλου, τον αείμνηστο λαϊκό ερμηνευτή Παγιουμτζή.
Σε αρκετές από τις τελευταίες εκπομπές του πρώτου κύκλου όπως και στις δυο του δεύτερου που αναφέραμε, διακρίθηκε ως τραγουδιστής και ο μουσικός Θανάσης Ζελετές. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της σειράς εκπομπών μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω συστηματικά την απόδοση της ερμηνεύτριας Θεοδοσίας Στίγγα, την οποία, αν και άκουγα χρόνια πριν, από τα τραγούδια που ερμήνευε δεν είχα ως τώρα να συνειδητοποιήσει πόσο γνήσια λαϊκή φωνή ήταν. Τέλος να πούμε πως σε αντίθεση με τις εκπομπές του πρώτου κύκλου, που ήσαν αφιερωμένες σε γενικά θέματα, στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Ονείρου Ελλάς», απ’ ότι φαίνεται, σε καθεμιά από τις εκπομπές θα γίνεται αναφορά σε κάποια ξεχωριστή σελίδα από την Ιστορία του Ρεμπέτικου. Για παράδειγμα, η πρεμιέρα ήταν αφιερωμένη στο 1946, περίοδο κατά την οποία άνοιξαν τα εργοστάσια δίσκων για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ενώ η δεύτερη εκπομπή έγινε αναφορά στο 1949 και συγκεκριμένα στη διάλεξη που έκανε για το Ρεμπέτικο ο Μάνος Χατζιδάκης, ο οποίος μόλις τότε ανακάλυπτε τη σπουδαιότητα αυτού του μουσικού είδους.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω μια επιθυμία μου σχετικά με τις επαναλήψεις εκπομπών του πρώτου κύκλου. Ελπίζω κάποια στιγμή να αναμεταδοθεί η πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στην ετυμολογία της λέξης ‘Ρεμπέτικο’.


Π. Σκούρτης
20 - 11 -2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: