6 Ιαν 2010

Όνείρου Ελλάς: 1949 Β΄ Μέρος

Το αφιέρωμα του τηλεοπτικού προγράμματος ‘Ονείρου Ελλάς’ που αναφέρεται στην περίοδο 1949 ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μεταδόθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου ενώ το δεύτερο, το επόμενο Σάββατο, στις 28 του ίδιου μηνός.

Εκτός των αποσπασμάτων από διάφορα βιβλία που συχνά αναφέρονται κατά την πορεία της εκπομπής και τα οποία διαβάζει ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, αυτή τη φορά η εκπομπή διανθίστηκε και με την παρεμβολή οπτικοακουστικών ντοκουμέντων της εποχής. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία Τσιτσάνη-Νίνου, για την οποία ακούστηκαν και αφηγήσεις των Τάκη Μπίνη, Κ. Βίρβου και Βαγγελιώς Μαργαρώνη. Η τελευταία υπήρξε για χρόνια πιανίστρια στο συγκρότημα Τσιτσάνη. Πάντως, μεγάλο μέρος της εκπομπής καλύφθηκε από αφηγήσεις του φιλόλογου Ρένου Αποστολίδη, ο οποίος περιέγραψε τις εμπειρίες του από τις τελευταίες μέρες του εμφυλίου.

Όσο για το μουσικό μέρος της εκπομπής, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στη συμμετοχή του τραγουδιστή Σωτήρη Σοφιά. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης που απέδωσε το τραγούδι ‘Ψεύτικος Είναι ο Ντουνιάς’ του Μάρκου Βαμβακάρη, δείχνει ότι έχει την ικανότητα για γνήσιες λαϊκές ερμηνείες, αν και πιστεύω ότι αυτή του η ικανότητα θα μπορούσε να φανεί πολύ περισσότερο αν άφηνε τη φωνή του λίγο πιο ελεύθερη.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η τραγουδιστική συμμετοχή του σκηνοθέτη και παρουσιαστή της εκπομπής Κώστα Φέρρη, ιδιαίτερα στο κομμάτι ‘Τι το ‘Θελα να Μπλέξω’.

Τώρα, σε σχέση με τον εγγονό του Μεγάλου Στράτου που είναι συνονόματος και ομότεχνός του - άλλωστε εξακολουθούν να τον αναφέρουν ως Στράτο Παγιουμτζή αντί Γεωργιόπουλο – η μάγκικη χροιά της φωνής του δεν στέρησε καθόλου από τα εύθυμα χαρακτηριστικά του το τραγουδι ‘Τα Καβουράκια’ – μια μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Τσιτσάνη -, το οποίο ερμήνευσε.

Παναγιώτης Σκούρτης

30/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: