19 Ιαν 2010

‘ΜΟΝΑΧΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ’

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Φοβερά υποτονικός ο ρόλος του μπουζουκιού στον δίσκο ενός συνθέτη με οικογενειακή παράδοση στο όργανο.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος – γιος και ομότεχνος του Κώστα – έχει στο μακρινό παρελθόν παίξει σε ηχογραφήσεις με τον αείμνηστο Άκη Πάνου, αλλά και πριν μερικά χρόνια στον δίσκο ‘ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ’ όπου ο Στέλιος Βαμβακάρης παίζει και τραγουδάει κομμάτια του πατέρα του. Όμως, ούτε σε αυτές τις ηχογραφήσεις ούτε και στις συνθέσεις που κατά καιρούς έχει δώσει ο Δημήτρης σε διάφορους εκπροσώπους του τραγουδιού – μεταξύ αυτών και στην συνεπώνυμή του ερμηνεύτρια Πίτσα Παπαδοπούλου – διέκρινα κάποιες ιδιαίτερες δυνατότητες του στο μπουζούκι. Περίμενα λοιπόν πως θα διαπίστωνα κάτι διαφορετικό στον πρώτο προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και έχει τίτλο ‘ΜΟΝΑΧΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ’. Όμως, με εξέπληξε το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη ούτε τούτη τη φορά, γιατί και σ’ αυτόν τον δίσκο ο ρόλος του μπουζουκιού είναι φοβερά υποτονικός.
Βέβαια, δεν υπαινίσσομαι ότι ο απόγονος και ομότεχνος ενός σολίστα του μπουζουκιού πρέπει οπωσδήποτε να γράφει (συνθέτει) αμιγώς λαϊκά τραγούδια. Όταν όμως ένας δημιουργός είναι κυρίως σολίστας – από τη στιγμή δηλαδή που δεν χρησιμοποιεί το μουσικό όργανο που παίζει μόνο για να συνθέτει – πιστεύω πως στα τραγούδια που γράφει πρέπει να δίνει τι στίγμα του οργάνου, είτε αυτό είναι το μπουζούκι είτε οποιοδήποτε άλλο. Πάντως, σε κάποια τραγούδια θα μπορούσαν ίσως να φανούν οι λαϊκές ρίζες του συνθέτη, αν η ενορχήστρωση ήταν κάπως λιγότερο σύγχρονη.
Το πιο λαϊκό τραγούδι στον δίσκο είναι «Ο Καφές». Οι στίχοι των τραγουδιών που περιλαμβάνονται εδώ έχουν γραφτεί από έναν και μόνο συντελεστή, τη στιχουργό Ιωάννα Αντωνοπούλου και τα ερμηνεύουν ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μανώλης Λυδάκης και η Μαρία Λούκα. Στον δίσκο αποδίδει κάποια τραγούδια και μια φωνή που δεν γνωρίζω και έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι του ίδιου του συνθέτη.

Παναγιώτης Σκούρτης
19 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: