9 Μαρ 2010

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Ονείρου Ελλάς
Ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΚΑΙ
ΤΟ ‘ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ’ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Η νέα σειρά εκπομπών του τηλεοπτικού προγράμματος «Ονείρου Ελλάς», όπως έχει αναφερθεί πιο πριν, (αναζητήστε αρχείο ‘ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ’), - εστιάζει στα αφιερώματα σε συγκεκριμένες περιόδους από την Ιστορία του Ρεμπέτικου. Συνήθως αυτά τα αφιερώματα παρουσιάζονται σε περισσότερες από μία εκπομπές. Έτσι με την πρώτη εκπομπή του 2010 – η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου - ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στην περίοδο 1955.
Από τους καλλιτέχνες του τραγουδιού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στη συγκεκριμένη εκπομπή την προσοχή τράβηξε ο Σωτήρης Σοφιάς. Και στα τρία τραγούδια που απέδωσε, μπόρεσε επιτέλους ν αναδειχθεί η ικανότητά του για γνήσιες λαϊκές ερμηνείες, την οποία είχαμε ήδη αναφέρει ότι διαθέτει, αλλά για κάποιο λόγο, δεν είχε γίνει ως τώρα αντιληπτή, (αναζητήστε αρχείο 1949). Μάλιστα, η μελωδία του ενός απ αυτά τα τραγούδια -δεν μπόρεσα να διακρίνω τον τίτλο –αποδόθηκε με κιθάρα κουρντισμένη α λα λαϊκά. Εδώ, ο δεξιοτέχνης σολίστας πρέπει να ήταν ο Σπύρος Κονσολάκης.
Το γεγονός ότι στην εκπομπή μεταδόθηκε ένα καινούργιο κομμάτι και συγκεκριμένα το τραγούδι ‘Σαμπάχ Αμάν’ - σε μουσική Θέσιας Παναγιώτου - δείχνει ότι και σήμερα μπορεί να γράφονται γνήσια λαϊκά τραγούδια. Το τραγούδι αυτό απέδωσε η Θεοδοσία Στίγκα, ενώ οι στίχοι του ανήκουν στον επιμελητή και παρουσιαστή του προγράμματος που σχολιάζουμε Κώστα Φέρρη. Ως γνωστόν, ο Φέρρης έχει γράψει και τους στίχους της επιτυχίας ‘Στου Θωμά’ που ακούγεται στην ταινία του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ. Είναι κοινός τόπος πλέον πως η μουσική αυτής της ταινίας ανήκει στον Σταύρο Ξαρχάκο, ενώ στα υπόλοιπα τραγούδια του έργου, τους στίχους είχε γράψει ο Νίκος Γκάτσος.
Εκτός από το τραγούδι ‘Σαμπάχ Αμάν’ η Θεοδοσία Στίγκα επίσης τη σύνθεση ‘Το Τραγούδι της Κύπρου’. Το τραγούδι αυτό εμπνεύστηκε ο Βασίλης Τσιτσάνης από τους αγώνες που ξεκινούσαν τότε στο πολυτάραχο νησί γι ανεξαρτησία από τον Αγγλικό Ζυγό. Εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο συνθέτης κατάφερε να ταιριάξει το ρυθμό του εμβατηρίου με το μπουζούκι.

Π. Σκούρτης
17 1 - 20010

Δεν υπάρχουν σχόλια: