13 Μαρ 2010

‘Ονείρου Ελλάς’-Σχόλια για Διάφορες Εκπομπές

Οι γραμμές που ακολουθούν ναι μεν σχετίζονται με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ‘Ονείρου Ελλάς’, εντούτοις δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά πρόκειται για σχόλια που αφορούν διάφορες εκπομπές αυτού του προγράμματος. Οι εκπομπές αυτές καλύπτουν τις περιόδους 1956-1959.
Το 1956 ήταν η χρονιά που πέθανε η κορυφαία λαϊκή ερμηνεύτρια Μαρίκα Νίνου. Σε κάποια από τις εκπομπές αφιερωμένες στη συγκεκριμένη χρονιά, σε συνδυασμό με την αναφορά στις δύσκολες στιγμές που βίωσε αυτή η ερμηνεύτρια πριν από το θάνατό της, ο Θανάσης Ζερλεντές απέδωσε αριστουργηματικά το τραγούδι ‘Ο Γιατρός’. Η μελωδία που επένδυσε τους στίχους αυτού του τραγουδιού αποδόθηκε, όπως στην αρχική του ηχογράφηση, με κιθάρα και σολίστα τον δεξιοτέχνη Σπύρο Κονσολάκη.
Εδώ ας σημειωθεί ότι στο τραγούδι που μόλις αναφέρθηκε η λέξη ‘γιατρός’ ακούγεται στα αγγλικά, δηλαδή ως ‘ντόκτορ’. Αυτό προκύπτει όχι μόνον επειδή η αγγλική λέξη ταιριάζει στο μέτρο της μελωδίας, αλλά και γιατί ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, με τραγουδιστή και σολίστα της κιθάρας τον Γιώργο Κατσαρό που το πραγματικό του επώνυμο ήταν ‘Θεολογίτης’. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε για να μη συγχέουμε τον εν λόγω καλλιτέχνη με τον πασίγνωστο συνονόματό του, σαξοφωνίστα και δημιουργό πολλών επιτυχιών στις δεκαετίες ’60-’70. Σύμφωνα με την εκπομπή ο Γιώργος Θεολογίτης-Κατσαρός εγκαταστάθηκε στην Αμερική το 1959.
Στην εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στο ’59, ο Στράτος Γεωργιόπουλος απέδειξε γι’ άλλη μια φορά – όπως είχε γίνει και στην τελευταία εκπομπή του 2008 –την ικανότητά του να αποδίδει και κανταδόρικα ρεμπέτικα εκτός από μάγκικα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς ακούγοντάς τον να ερμηνεύει το κομμάτι ‘Το Ζάρι’ που, αν δεν κάνω λάθος, είναι δημιουργία του Γιάννη Παπαϊωάννου. Στην ίδια εκπομπή ο συγκεκριμένος ερμηνευτής απέδωσε το τραγούδι ‘Τα Νέα της Αλεξάντρας’, δημιουργία του ευρωπαϊστή συνθέτη Κώστα Γιαννίδη. Το κομμάτι αυτό έχει τελευταία επανέλθει στην επικαιρότητα μέσα από την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, αν και σε μένα είναι γνωστό από την προγενέστερη ερμηνεία του Βαγγέλη Περπινιάδη. Εντούτοις, όπως με πληροφόρησε ο Στράτος, το ίδιο τραγούδι είχε αποδώσει παλιότερα και ο παππούς του Στράτος Παγιουμτζής.

Παναγιώτης Σκούρτης
27/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: