13 Απρ 2009

πορεία Στράτου Γεωργιόπουλου

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η άποψη ότι στις μέρες μας το λαϊκό τραγούδι «δεν πουλάει», συχνά ενισχύεται από δυο γεγονότα: α) απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης το τωρινό δισκογραφικό έργο παλιότερων εκπροσώπων του είδους, παρουσιάζεται από σπάνια ως καθόλου και β) όταν νεότεροι εκπρόσωποι ξεκινάνε με τις καλύτερες προοπτικές και στη συνέχεια δεν βρίσκουν ανάλογα κομμάτια, είναι φυσικό - εφόσον επιθυμούν ν’ αναδειχθούν - τις πιο πολλές φορές ν’ αναζητήσουν ένα ρεπερτόριο με λιγότερες απαιτήσεις απ’ όσες είχαν στην αρχή. Μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα λοιπόν, ελάχιστος κόσμος γνωρίζει ότι οι νεότεροι εκπρόσωποι του τραγουδιού που υπερασπίζονται με πάθος το λαϊκό, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που συνήθως εμφανίζοται σ’ όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης.
Όταν κάποια χρόνια πιο πίσω διάβαζα για έναν απ’ αυτούς τους άγνωστους συνεχιστές της παράδοσης, δεν περίμενα πως πολύ αργότερα θα είχα την ευκαιρία όχι μόνο να τον συναντήσω, αλλά και ν’ απολαύσω την ερμηνεία του. Προσωπικά - τουλάχιστον ως τη στιγμή που είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω τον Στράτο Γεωργιόπουλο -, δεν φανταζόμουν πως υπάρχει νεότερος τραγουδιστής που στη φωνή του συνδυάζονται τόσο τέλεια το αυθεντικό λαϊκό ηχόχρωμα, το εύρος και η συναισθηματική φόρτιση κατά την ερμηνεία.
Ο Γεωργιόπουλος στηρίζει ισάξια την οικογενειακή παράδοση της μητέρας του αλλά και του παππού από την πλευρά της – του κορυφαίου Στράτου Παγιουμτζή - και ελάχιστη σημασία έχει αν η φωνή του εγγονού θυμίζει ή όχι εκείνη του παππού. Ήταν πολύ ανθρώπινες οι στιγμές που βίωσα με τον καλλιτέχνη που μόλις ανέφερα και τον φίλο του, τον μπουζουξή Νικόλα Βέττα. Ήταν επίσης μεγάλη τιμή για μένα που μου έδωσαν την ευκαιρία ν’ αποθανατίσω, σε αξέχαστα ρεμπέτικα, ο μεν πρώτος τη φωνή του, ο δε δεύτερος το παίξιμό του Να σημειωθεί εδώ ότι το εξαιρετικά μερακλίδικο παίξιμο του Νικόλα, πρώτα με τις αργές και «ερευνητικές» εισαγωγές του και στη συνέχεια με τις κοφτές πενιές του, συνέβαλε αποφασιστικά στο να εξωτερικεύσει ο Στράτος τα στοιχεία που προαναφέραμε πως διαθέτει η η φωνή του. Απ’ όσο γνωρίζω - τουλάχιστον όσον αφορά τον ερμηνευτή - μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει δισκογραφικό έργο.

Π. Σκούρτης
6 - 3 - 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: