13 Απρ 2009

Ζάρια

ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΖΑΡΙΑ:
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ Η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ


Το κομμάτι ‘ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΖΑΡΙΑ’ όχι μόνο πιστεύω πως είναι ένα καταπληκτικό ζεϊμπέκικο, αλλά το θεωρώ και ως ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα μου ρεμπέτικα. Η πιο πρόσφατη ηχογράφησή του, είναι αυτή που έγινε για τη σειρά τραγουδιώ’ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΟΚΑΡΔΙΑ» όπου όλα τα κομμάτια παίζει και ερμηνεύει ο συνθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος. Όμως - κατά την προσωπική μου γνώμη -, σ’ αυτή την ηχογράφηση, η απόδοση του τραγουδιού είναι πολύ κατώτερη απ’ όσο θα περίμενε κανείς από έναν καλλιτέχνη σαν τον Γεωργόπουλο. Και το λέω αυτό επειδή, εκτός από συνθέτης, είναι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού αλλά και διαθέτει μια γνήσια λαϊκή φωνή.
Παλιότερα - κατά την άποψη του Ηλία Πετρόπουλου - την καλύτερη ερμηνεία του προαναφερόμενου τραγουδιού την είχε ηχογραφήσει ο Μήτσος Ευσταθίου. Πιστεύω πως πρέπει να έχει δίκιο, αφού ο αξέχαστος Ευσταθίου ήταν ανεπανάληπτος στο να αποδίδει μάγκικα ρεμπέτικα. Δεν κατάφερα ως τώρα ν’ ανακαλύψω σε ποια συλλογή τραγουδιών μπορεί να βρίσκεται η συγκεκριμένη ηχογράφηση, αλλά τελευταία έγινε κάτι ανέλπιστα ευχάριστο. Το κομμάτι ‘ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΖΑΡΙΑ’, είχα την τύχη να το ηχογραφήσουν για μένα δυο νεότεροι, - πλην όμως αυθεντικότατοι και με πολύ ελπιδοφόρο μέλλον –λαϊκοί καλλιτέχνες: ο τραγουδιστής Στράτος Γεωργιόπουλος και ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, Νικόλας Βέττας
Η πατρότητα του τραγουδιού για το οποίο γίνεται λόγος, αμφισβητείται πολύ. Σε μια ηχογράφηση που υπάρχει με τον Βαγγέλη Περπινιάδη – και η οποία δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε πριν ή μετά απ’ αυτή με τον Ευσταθίου -, το κομμάτι παρουσιάζεται ως τραγούδι του πρώτου, ενώ έχει ειπωθεί, ότι πρόκειται για δημιουργία του Μάρκου, την οποία ο Περπινιάδης διεκδίκησε. Παρόλ’ αυτά - σύμφωνα με όσα μου εκμυστηρεύτηκε ο Στράτος Γεωργιόπουλος - ναι μεν διεκδικητής του τραγουδιού ήταν ο Βαγγέλης Περπινιάδης αλλά δημιουργός του είναι ο Δελιάς και όχι ο Μάρκος.
Η μαρτυρία του Γεωργιόπουλου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υποστηρίζω κάτι τέτοιο γιατί παρότι είναι νέος, δεν πρόκειται για κανέναν τυχαίο, αλλά για τον εγγονό του αείμνηστου Στράτου Παγιουμτζή. Ωστόσο, μου φαίνεται κάπως απίθανο να έχουν έτσι τα πράγματα.* Αν το τραγούδι ανήκει πράγματι στον Δελιά, το πιθανότερο, αυτός που το διεκδίκησε πρώτος να ήταν ο Μάρκος και όχι ο Βαγγέλης Περπινιάδης ο οποίος είναι πολύ μεταγενέστερος του Ανέστου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μάρκος και ο Ανέστος Δελιάς, άνηκαν και οι δυο στην πρώτη κομπανία με μπουζούκια, την θρυλική «ΤΕΤΡΑΣ Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».




*Σημ.: Σε σημείωμα δίσκου με τραγούδια που ερμήνευσε ο Στράτος Παγιουμτζής - συλλογή την οποία εξέδωσε το περιοδικό ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ», καταγράφεται μια μαρτυρία του αλησμόνητου ερμηνευτή. Σύμφωνα μ’ αυτή, «ο Στράτος ο πρεσβύτερος» είχε παραπονεθεί στον Γιώργο Ζαμπέττα, ότι ο Βαγγέλης Πρπινιάδης «κάρφωσε» τους στίχους του ‘ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΙΖΩ ΖΑΡΙΑ’, πάνω στη μελωδία του τραγουδιού ‘ΤΟ ΣΑΚΚΑΚΙ’. Το συγκεκριμένο κομμάτι - το οποίο μεταξύ άλλων τραγουδιστών είχε κάποια στιγμή ηχογραφήσει και ο αξεπέραστος Παγιουμτζής - ήταν ως γνωστόν σύνθεση του Δελιά. Αν όμως ισχύει αυτό, πρόκειται για κάτι ελαφρώς διαφορετικό από κείνο που μου ανέφερε ο Στράτος Γεωργιόπουλος.

Παν. Σκούρτης
9/3/07

Δεν υπάρχουν σχόλια: