25 Ιουν 2009

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ - Τηλεοπτικές Σειρές

«ΤΟ 10»
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΤΙΤΛΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ALPHA

Συνήθως οι δίσκοι που περιλαμβάνουν τη μουσική επένδυση για τηλεοπτικές σειρές, τις περισσότερες φορέ, δεν μπορούν να λειτουργήσουν έξω από το περιβάλλον για το οποίο δημιουργήθηκαν. Δηλαδή, τη μουσική που επενδύει μια σειρά, δύσκολα την απολαμβάνει κανείς έξω απ’ αυτήν. Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων και για τον παρακάτω λόγο: στις τηλεοπτικές σειρές, πέρα από τις συνθέσεις που ακούγονται στην αρχή και στο τέλος κάθε επεισοδίου, ίσως ακόμα και από ορισμένα κομμάτια που παίζονται κατά τη διάρκειά του, το υπόλοιπο μουσικό υλικό αποτελείται από τραγούδια που είναι ήδη γνωστά και ‘δένουν’ με το σενάριο. Όταν όμως μια τέτοια δουλειά αναλαμβάνει η Ελένη Καραίνδρου, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τότε έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο μουσικό έργο.
Όπως όλοι ξέρουμε τα τελευταία χρόνια η Καραϊνδρου είναι συνθέτρια αποκλειστικά κινηματογραφικής μουσικής. Μάλιστα συνεργάζεται ειδικά με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τις ταινίες του οποίου επενδύει μουσικά. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η μουσική που γράφτηκε για το θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ‘Διαμάντια και Μπλουζ’.
Πάει πολύς καιρός από τότε που η καταξιωμένη δημιουγός ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής για επένδυση μιας τηλεοπτικής σειράς. Απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον, κάτι τέτοιο είχε να γίνει από το 1976, τότε που η Καραϊνδρου επένδυσε μουσικά την τηλεοπτική σειρά «ΓΑΛΗΝΗ», που ήταν βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη. Αυτή η μουσική μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.
Η συνθέτρια είχε επίσης γράψει τη μουσική για το σήριαλ «ΠΑΤΟΥΧΑΣ», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη, ενώ τελευταία - με τη μουσική η οποία περιλαμβάνεται στον δίσκο που σχολιάζεται - επένδυσε την τηλεοπτική σειρά «ΤΟ 10». Η σειρά αυτή, που ήταν βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μιχάλη Καραγάτση, μεταδόθηκε από το ιδιωτικό κανάλι ALPHA.
Η υπόθεση της σειράς – όπως και του λογοτεχνικού έργου - εκτυλίσσεται κατά τη δεκαετία του ‘50 σε μια γειτονιά της Αθήνας με ανθρώπους μεροκαματιάρηδες, αυτούς δηλαδή που συνήθως χαρακτηρίζουμε ‘λαϊκούς’. Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία το μπουζούκι έχει ‘τα πάνω του’ και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην Παραδοσιακή μας Αστικολαϊκή Μουσική. Όσον αφορά λοιπόν τον δίσκο της Ελένης Καραϊνδρου, σε όσες από τις συνθέσεις έχουν ανάλογο ύφος, φυσικό ήταν αυτό το όργανο να ξεχωρίζει και να κυριαρχεί. Ένα στοιχείο διάχυτο σε όλο το δίσκο και όχι μόνο στις συνθέσεις όπου κυριαρχεί το μπουζούκι, είναι η μελωδικότητα. Αυτό το στοιχείο άλλωστε είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει γενικά τη μουσική της Καραϊνδρου.
Εξαιρετικά επιτυχής η επιλογή ως σολίστα στο μπουζούκι του Σπύρου Γκούμα, ο οποίος παίζει επίσης μπαγλαμά και μαντολίνο. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σπύρος είναι ανιψιός του δημοσιογράφου –αν δεν κάνω λάθος αθλητικού συντάκτη - Νίκου Γκούμα, που έχει γράψει εξαίρετους στίχους για λαϊκά τραγούδια. Εκτός από τον Σπύρο Γκούμα, στον δίσκο συμμετέχουν και ταχτικοί συνεργάτες της συνθέτριας, όπως ο Βαγγέλης Χριστόπουλος στο όμποε και ο Νίκος Γκίνος στο κλαρίνο.
Η μουσική εργασία στην οποία αναφερόμαστε απαρτίζεται από δέκα ορχηστρικές συνθέσεις. Τόσες δηλαδή όσες χρειάζονται για να παραπέμπουν τον ακροατή στο αριθμό της οδού όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση στο μυθιστόρημα του Καραγάτση «ΤΟ 10», καθώς επίσης και στην ομότιτλη σειρά που βασίζεται σε αυτό. Όμως, όπως διαπιστώνει κανείς κατά την εξέλιξη της ακρόασης, οι δέκα αυτές συνθέσεις παρουσιάζονται σε διάφορες παραλλαγές και συγκεκριμένα σε τριάντα έξη. Αυτός ο δίσκος λοιπόν είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας απ’ αυτή που συνήθως έχει μια συμβατική δουλειά με δέκα κομμάτια. Γι’ αυτό, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και στην αρχή, εδώ δεν μιλάμε για έναν ακόμα δίσκο που απλώς περιλαμβάνει τη μουσική επένδυση μιας τηλεοπτικής σειράς, αλλά για ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο
Η δισκογραφική δουλειά που σχολιάζεται εδώ, κυκλοφορεί από την ECM, γερμανική εταιρία με την οποία, ως γνωστόν, συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια η δημιουργός. Στο ένθετο του δίσκου, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ονόματα των ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν στη σειρά, αλλά περιλαμβάνονται και φωτογραφίες απο αυτήν.
Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι τη σκηνοθεσία αυτής της πολύ πετυχημένης αλλά συγχρόνως ποιοτικής τηλεοπτικής σειράς, είχε αναλάβει η Πηγή Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτιδα που είχε παλιότερα μεταφέρει με επιτυχία στη μικρή οθόνη το μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη «Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ» .


Π. Σκούρτης
19 - 6 - 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: