28 Ιουν 2009

Ο ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΤΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ‘Ο ΜΕΜΕΤΗΣ’

Στην ορχήστρα που συμμετέχει στο τηλεοπτικό - μουσικό πρόγραμμα του Κώστα Φέρρη ‘Ονείρου Ελλάς’, βρίσκεται, μεταξύ των οργανοπαιχτών, και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης. Εκτός από σπουδαίος μουσικός - δεξιοτέχνης στο κανονάκι – ο Κουτσαγγελίδης είναι και εκπληκτικός τραγουδιστής με ιδιαίτερη επίδοση στα κομμάτια Σμυρναίικου ύφους και μάλιστα σε αυτά όπου περιλαμβάνονται και αμανέδες. Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του Κουτσαγγελίδη ως μουσικού στη δισκογραφία πρέπει να είναι αυτή που έκανε στον δίσκο ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ, με την κορυφαία ερμηνεύτρια του Δημοτικού Τραγουδιού Γιώτα Βέη. Την επιμέλεια και ενορχήστρωση του συγκεκριμένου δίσκου- ο οποίος είχε κυκλοφορήσει πέρσι το Πάσχα - είχε αναλάβει ο συνθέτης Μιχάλης Νικολούδης.
Σε κάποια από τις πρόσφατες εκπομπές του προγράμματος ‘Ονείρου Ελλάς’, η οποία ήταν αφιερωμένη στα μουρμούρικα - δηλαδή τα ρεμπέτικα τραγούδια ανωνύμων συνθετών - ακούστηκε και το ζεϊμπέκικο ‘Ο Μεμέτης’. Ωστόσο, ο επιμελητής και παρουσιαστής της εκπομπής - ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης - διατείνεται πως το αναφερόμενο τραγούδι ανήκει σε επώνυμο δημιουργό, τον συνθέτη, Σωτήρη Γαβαλά. Ο ίδιος συνθέτης φέρεται να είναι δημιουργός και του τραγουδιού ‘Ηρωίνη και Μαυράκι’, που είναι γνωστό και με τον τίτλο ‘Να Ξεφύγω δεν Μπορούσα’.
Στη συγκεκριμένη εκπομπή το τραγούδι ‘Ο Μεμέτης’, απέδωσε ο εγγονός του κορυφαίου Παγιουμτζή, Στράτος Γεωργιόπουλος, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Πρόκειται για ένα ζεϊμπέκικο που είναι έτσι κι αλλιώς βαρύ. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης με τον αναφερόμενο καλλιτέχνη, το ίδιο τραγούδι αποδόθηκε με μια πολύ αλλιώτικη ερμηνεία που πιστεύω ότι του ταιριάζει περισσότερο από εκείνη στην εκπομπή. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το εξής γεγονός: η μελωδία του τραγουδιού παίχτηκε μ’ έναν κοφτό και ιδιαίτερα μερακλίδικο τρόπο. Βέβαια θα ήθελα να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να υποτιμήσω το παίξιμο του δεξιοτέχνη Γιώργου Κουτουλάκη που συνοδεύει το Στράτο στην εκπομπή ‘Ονείρου Ελλάς’. Απλώς πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο, στη συνάντησή μας, έπαιζε το μπουζούκι ο φίλος και πολλά υποσχόμενος σολίστας Νικόλας Βέττας, βοήθησε ώστε ο ερμηνευτής να δώσει στο τραγούδι αυτή την ιδιαίτερη χροιά.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι κάποια από τα κομμάτια που τραγουδήθηκαν σ’ αυτή την ιδιωτική συνάντηση υπάρχουν σε μια ηχογράφηση που όμως έγινε αποκλειστικά για το προσωπικό μου αρχείο. Δυστυχώς το συγκεκριμένο κομμάτι δεν προλάβαμε να το συμπεριλάβουμε. Αλλά το εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, οπότε ελπίζω το εν λόγω τραγούδι να αποδοθεί με την ίδια επιτυχία όπως στην πρώτη μας συνάντηση και να περιληφθεί σ’ αυτή την ηχογράφηση στο μέλλον.



Π. Σκούρτης
25 -5 - 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: