5 Δεκ 2008

Μίκης Θεοδωράκης - Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ: ΕΡΗΜΙΑ
ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αρκετά χρόνια μετά τους κύκλους τραγουδιών ΑΣΙΚΙΚΟ ΠΟΥΛΑΚΗ* και ΣΕΡΕΝΑΤΕΣ, ο Μίκης Θεοδωράκης επανέρχεται με νέο δίσκο. Σ αυτό το μουσικό έργο που τιτλοφορείται ΕΡΗΜΙΑ, τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Μανόλης Μητσιάς και η Μαρία Φαραντούρη. Όπως στον κύκλο τραγουδιών ΣΕΡΕΝΑΤΕΣ, έτσι κι εδώ οι στίχοι είναι του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, ωστόσο ουσιαστικά τα εντελώς καινούργια είναι οχτώ. Στο μουσικό έργο ΕΡΗΜΙΑ εκτός από τα καινούργια τραγούδια που ερμηνεύει ο Μανόλης Μητσιάς, από τα υπόλοιπα αποδίδει τρία που έχουν βασιστεί σε παλιές μελωδίες επενδυμένες εδώ με νέους στίχους: «Στο Ζεϊμπέκικο Γρηγόρη», «Βάρδια» και «Το Γεράκι». Αυτές οι παλιές μελωδίες που πρωτοηχογραφήθηκαν όταν είχαν περιληφθεί στον κύκλο τραγουδιών ΑΣΙΚΙΚΟ ΠΟΥΛΑΚΗ, είχαν αρχικά στίχους του Μιχάλη Γκανά και ερμηνευτής των τραγουδιών ήταν ο Βασίλης Λέκκας. Όσο για το τέταρτο τραγούδι «Κι αν θα Γυρίσεις», είναι επίσης παλιό κομμάτι και βρίσκεται μεταξύ των τραγουδιών που στο δίσκο ΕΡΗΜΙΑ αποδίδει η Μαρία Φαραντούρη. Αυτό το είχε ερμηνεύσει για πρώτη φορά ο Σταμάτης Κόκοτας το 1985 στον δίσκο ΚΟΚΟΤΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. Εκεί όμως ο τίτλος του ήταν «Κι αν θα μου Φύγεις»
Παρότι εδώ και κάποια χρόνια οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου έχουν χάσει αρκετή από τη δυναμική τους, στον δίσκο ΕΡΗΜΙΑ ο στιχουργός ξαναβρίσκει τις παλιές καλές του στιγμές.
Στον αναφερόμενο δίσκο την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Η ηχογράφηση έγινε με τη συμβολή της ΚΟΕΜ, (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής), μουσικό σύνολο το οποίον, ως γνωστόν, ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος ο Ξαρχάκος.

Π. Σκούρτης
2006


*Σημ.: Η λέξη ‘πουλάκη’ όπως αναγράφεται στον τίτλο του δίσκου δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Απλώς η γραφή αυτή παραπέμπει στο πατρικό όνομα της μητέρας του Μίκη Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: