7 Δεκ 2008

Μίκης Θεοδωράκης - Κώστας Καρτελιάς

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»
( ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛΙΑ)

ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ


Η Μαρία Φαραντούρη είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια θεωρείται η μούσα του Μίκη Θεοδωράκη. Να λοιπόν που αυτοί οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν και πάλι σε δυο δίσκους που τελευταία ηχογράφησε ο συνθέτης. Οι τίτλοι τους είναι ΕΡΗΜΙΑ και ΟΔΥΣΣΕΙΑ αντίστοιχα.
Στον κύκλο τραγουδιών ΕΡΗΜΙΑ, η ερμηνεύτρια μοιράζεται τα κομμάτια με τον Μανόλη Μητσιά. Σ’ αυτόν τον δίσκο, εκτός από τα καινούργια κομμάτια, ο συνθέτης έχει συμπεριλάβει και κάποιες παλιότερες μελωδίες του, επενδυμένες τώρα με νέους στίχους. Αντιθέτως στον κύκλο τραγουδιών ΟΔΥΣΣΕΙΑ τα τραγούδια αποδίδει αποκλειστικά η Μαρία Φαραντούρη, εκτός από ένα, με τίτλο ‘Στον Κάτω Κόσμο’, το οποίο ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης. Στο δίσκο ΟΔΥΣΣΕΙΑ τα κομμάτια - τουλάχιστον δισκογραφικά - παρουσιάζονται όλα για πρώτη φορά. Και λέω ‘δισκογραφικά’, επειδή μια από τις δημιουργίες αυτού του κύκλου έχει ακουστεί ήδη ως «τραγούδι των τίτλων» στην τηλεοπτική σειρά «ΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ», σήριαλ που είχε μεταδοθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ το περασμένο καλοκαίρι με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Νινιό και την Αλεξάνδρα Σακκελλαροπούλου. Η αναφερόμενη σύνθεση επιγράφεται ‘Το Τραγούδι των Σειρήνων’.
Συγκρίνοντας γενικότερα τους δύο αναφερόμενους δίσκους, διαπιστώνουμε ότι στη σειρά τραγουδιών ΕΡΗΜΙΑ οι δημιουργίες έχουν περισσότερο λυρισμό απ’ ό,τι συμβαίνει στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Στον πρώτο δίσκο, τους στίχους σε όλα τα τραγούδια έχει γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ στον τελευταίο ο πρωτοεμφανιζόμενος - απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον - στιχουργός Κώστας Καρτελιάς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από τους στίχους του Κώστα Καρτελιά ο συνθέτης εμπνέεται για να επιστρέψει στο οικείο επικό μουσικό ύφος του των παλαιότερων χρόνων. Όσον αφορά τον τίτλο, πιστεύω επίσης πως ο συγκεκριμένος δίσκος επιγράφεται ΟΔΥΣΣΕΙΑ για δύο λόγους: οι στίχοι όχι μόνο παραπέμπουν στον μύθο του Οδυσσέα, αλλά και περιγράφουν την ανάγκη του Ανθρώπου για αναζήτηση γενικότερα.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω το εξής: το γεγονός ότι ο πρόσφατος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θοδωράκη με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΙΑ κυκλοφορεί ακριβώς ένα χρόνο μετά τον προηγούμενο δίσκο του ΕΡΗΜΙΑ, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ας ελπίσουμε πως αυτό αποτελεί ένδειξη για το ότι καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν σταθερές αξίες στο Ελληνικό Τραγούδι, αρχίζουν επιτέλους να δραστηριοποιούνται πολύ περισσότερο απ’ όσο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση ίσως τον Μίμη Πλέσσα.

Π. Σκούρτης
29 - 5 -2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: